/ Allmänt / Tankar / Tips/trix /

Vad skulle vi göra utan alla fotografer?

Har tänkt på en sak, jag tecknar/målar nästan aldrig på frihand - utan har har alltid ett referensfoto som jag ritar/målar av. Och jag vill alltid ha högupplösta bilder av bra kvalité där jag kan se detaljer för att kunna göra en bra teckning. Men utan fotografer skulle jag, och säkert många andra, inte kunna teckna/måla på det sättet vi kan göra nu. Så jag vill hylla alla fotografer som finns, både som "nybörjare och experter"!

Men det finns en hake, det är inte alla fotografer som vill att andra ska använda deras bilder för att teckna/måla av eller något annat - det måste man acceptera. Inte alla som gör det, tyvärr. Det kan bli väldigt dyrt och besvärligt om man inte håller sig till copyright lagen. Man får alltså inte under några omständigheter ta någon annans bild för att ha som ett referensfoto osv.

Hur hittar du alla foton att teckna av? 
Jag går alltid in på www.deviantart.com och söker på stockbilder, t.ex horse stock. Då kommer det MASSA bilder upp, men man får vara lite försiktig för det kan komma upp bilder som inte alls är stockbilder (som man får låna). Om man trycker upp den bild man vill ha står det oftast hur man får använda bilden och på vilka vilkor. Man måste läsa noga! Och ibland står det att bilden inte får användas alls. 

Jag brukar även fråga folk på facebook om bilder som jag kan låna, som de själva har fotograferat eller har fotografens tillåtelse. 

- Får man ta bilder från google?
Nej, nej och nej! Det får man absolut inte göra. Google är bara en sökmotor och äger inte bilderna. Google letar bara upp bilder på det ordet du sökt på. 


Så var ALLTID noga när du vill ha en referensbild! :)